Puhelin pois ajaessa!

Tivi kirjoitti maaliskuussa autoilijoista, jotka samanaikaisesti ajavat ja räpläävät älypuhelimiaan. Huomion pitäisi olla aivan muualla kuin puhelimissa, enemmänkin huomion pitäisi olla tiessä ja ympärillä olevassa liikenteessä. Liikenteessä oli selattu WhatsAppia, Tinderiä ja jopa Netflixiä.

Jyväskylän yliopistossa oli tehty tutkimus, jonka mukaan autoilijat räpläävät puhelimiaan eniten kaupunkiajossa. Kaupunkiajossa toki voi joutua pysähtymään ruuhkissa usein ja liikennevaloihin, mutta eniten siellä tarvitaan tarkkaavaisuutta jalankulkijoiden ja risteysten vuoksi. Maantiellä sovelluksia käytettiin vähemmän, mutta kun käytettiin niin käyttökerta oli pidempi kuin kaupunkiajossa. Tutkimuksessa oli ollut mukana 30 vapaaehtoista ja heidän autoiluaan oli seurattu 12 viikon ajan. He olivat valikoituneet, koska he autoilivat runsaasti ja käyttivät älypuhelimia säännöllisesti.

pexels-photo-253096.jpeg

Seurannan aikana selvisi, että keskimäärin autoilijat koskettivat älypuhelimensa ruutua 41 kertaa tunnissa. Kosketusten määrä kuitenkin vaihteli merkittävästi autoilijoiden kesken. Enimmillään kuljettaja koski ruutua 481 kertaa tunnissa, vaikka toki tiesi olevansa mukana tutkimuksessa. Eniten autoillessa käytettiin yhteystietosovellusta, toiseksi eniten WhatsAppia ja kolmanneksi eniten musiikkisovellusta. Etsittiin myös reittiohjeita ja käytettiin navigaattoria, mutta nämä sovellukset on suunniteltu niin, että ne vaativat kuljettajalta mahdollisimman vähän kosketuksia puhelimeen. Kun taas esimerkiksi viestejä kirjoittaessa kosketuksia tulee lukuisia ja keskittyminen on luultavasti aivan muualla. Suosituimpien lisäksi käytettiin myös Facebookia, Instagramia, sähköpostia, Netflixiä, Tinderiä, verkkopankkia ja puhelimen kameraa.

pexels-photo-210182.jpeg

Älypuhelimet ovat nykyisin liimattuina käsiimme ja niitä räplätään koko ajan. Jos puhelin ei ole mukana, tulee automaattisesti täysin avuton olo ja ei tiedä mitä tekisi. Eikä ylipäätään ensimmäisen älypuhelimen tulosta markkinoille ole loppupeleissä kovin pitkää aikaa, mutta niin niistä vain nykyisin ollaan melkeinpä riippuvaisia. Vaikka puhelimesta löytyy vaikka mitä mielenkiintoista, tulisi silti muistaa, että joihinkin tilanteisiin puhelin ei edelleenkään sovi. Yksi erityisen tärkeä on auton ratti. Pokémon Go -sovelluksessa on rajoitus, joka estää pelaamasta nopeasti liikkuvassa autossa. Tämmöinen rajoitus olisi hyvä myös muissa sovelluksissa tai koko puhelimessa. Toki reittiohjeet ja navigaattorit olisivat käytössä, koska ne vain helpottavat autoilijaa pääsemään paikasta A paikkaan B.

Muistetaan turvallisuus liikenteessä ja pidetään ne puhelimet poissa. Otetaan myös ruudutonta aikaa ja keskitytään ympärillä oleviin tapahtumiin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s